pertama sekali nak ckp maaf ya kalau tersalah info pasal ni makanan. tak tahu lah aku namanya cuma org ckp tapai mcm tu lah aku dgr, mungkin juga betul kot. seingat aku pertama kali makan tapai ni kan aku sampai selangor, dulu masa kat kg tak perna makan, sampai disini baru lah dapat merasa, itu pun sebab aku berkawan sudah dengan kawan2 bangsa bugis. ohya ni tapai ni masa aku pergi beraya, memang mereka hidang, masa mula2 dulu, rasa seram juga nak makan, lain semacam je bau dia, lama kelamaan aku dah boleh terima, ditambah2 abang aku kawin ngan orang bugis, jadinya tiap2 raya kakak ipar bagi tapai ni.
begitu lah serba sedikit ceritanya pasal tapai ni. dah masuk 7 hari puasa kan, baru 2 kali saja aku p bazar ramadhan, tahun ni memang kurang mood mau turun p bazar, tgk kuih2 kat sana pun tak menarik selera aku, mungkin juga bazar tempat aku ni tak ada tarikan kuih2 mengancam, 2 hari aku pergi tu, tahu apa yang aku beli, tapai ni saja aku beli, hahaa.,.. ni je yang menarik selera aku utk dimakan masa lepas berbuka. aku tak makan masa berbuka, kiranya masa lepas magrib...seram aku nak makan perut kosong.
untuk rasanya pula, ianya mcm apa ya, agak pahit2 manis gitu, baunya pun semacam ja. dalam bekas ni kan ada 3 ketul, rm2 je, aku boleh habiskan 2 ketul makan sekali. kalau tiga. seram lah rasanya takut2 juga aku pengsan. itu jelah,
k selamat berpuasa semua.
begitu lah serba sedikit ceritanya pasal tapai ni. dah masuk 7 hari puasa kan, baru 2 kali saja aku p bazar ramadhan, tahun ni memang kurang mood mau turun p bazar, tgk kuih2 kat sana pun tak menarik selera aku, mungkin juga bazar tempat aku ni tak ada tarikan kuih2 mengancam, 2 hari aku pergi tu, tahu apa yang aku beli, tapai ni saja aku beli, hahaa.,.. ni je yang menarik selera aku utk dimakan masa lepas berbuka. aku tak makan masa berbuka, kiranya masa lepas magrib...seram aku nak makan perut kosong.
untuk rasanya pula, ianya mcm apa ya, agak pahit2 manis gitu, baunya pun semacam ja. dalam bekas ni kan ada 3 ketul, rm2 je, aku boleh habiskan 2 ketul makan sekali. kalau tiga. seram lah rasanya takut2 juga aku pengsan. itu jelah,
k selamat berpuasa semua.
ni tapai pulut hitam kan?...aku ada darah bugis...tapi tak pernah cuba makan ni...tapi biasa bugis belah Johor terutamanya Pontian time raya makan burasak...
BalasPadamWah tapai hitam... berani kau.
BalasPadamAku tapai ubi pun surrender yang putih tu..
Apa pun ni semua fermented.. so ada dia punya kick tu.
beteromber - burasak memang wajib, ni tapai kira pencuci mulut.
BalasPadamdeaf - itulah yg aku risaukan kick nya tu. hahaha tapi tak ada lah. mungkin kalu makan banyak2 baru pusing kot.
high ke?
BalasPadampc kokak - hehe.. pertama kali makan dapat rasa high nya tu. cubalah beli kat area bayu perdana andalas ada jual ni.
BalasPadamAku walau pun lahir johor,tapi tak suka mkn tapai..bau dia je aku dah takleh tahan.mitos pasal pompuan period takleh buat tapai,kalo buat juga tapai jadi merah,mmg betul pun.sepupu aku penah buat eksperimen nya
BalasPadamnice..feberet aku ni, tapai pulut ka, tapai ubi ka smua aku sebat. nk lg feel makan tapai yg bungkus dlm daun getah tu
BalasPadamtapai ubi ataupun pulut memang best kalau ada rasa menyengat di lidah. ump!!
BalasPadam