Ahad, 10 Disember 2017

Athotorgh - Promaster Dieyana


Cd 2017.. rasanya aku belum sempat tampal dalam blog ni.. ini antara hasil yang aku beli masa metalcamp hari tu.. lupa sudah aku apa lagi yang aku beli sudah bercampur dengan koleksi lama haha.. ini antara rilisan yang di impikan.. versi kasetnya saja aku beli keras juga harganya.. cd ni dilancarkan masa metalcamp hari tu.. memang mengujakan untuk dimiliki.. ini antara rilisan lama yang paling mengujakan juga muziknya bagi selera aku..


Jika dalam kaset hanya ada 5 lagu saja.. untuk cd ni ada 7 lagu satu lagu baru. Dengarnya dari info dalam versi piring hitam terdapat satu lagu lagi tu haha.. sound dalam ni takya cakap lah penuh ngan kegilaan.. korang yang tak perna dengar athotorgh ni cuba lah dengar.. rasanya ni lah band yang masih mengekalkan sound lama dorang pada lagu baru.. tapi tu lah nak komplem juga kan napalah tak sertakan liriknya.. kalau disertakan lirik dlm inlay cd ni mesti lagi tambah mengujakan.. ohya masa metalcamp tu aku sempat minta sain kat inlay cd tu hahaha.. jarang2 aku minta sain tapi bila aku nak aku sanggup berebut untuk dapatkannya.. semestinya lagu killer dalam ni promaster dieyana. dari versi sedut, dapat memiliki kasetnya dan sekarang sudah memiliki cdnya.. harap juga band ni riliskan album baru.. kita tunggu dan lihat saja.. 

Jumaat, 8 Disember 2017

Storm Of Nebiula Compilation Cd 2017



Haha.. masih lagi deman katharsis ni.. disebabkan ada kemasukan baru dalam koleksi kena juga beri laluan untuk di dengar.. sekarang ni dengar muzik amat terhad sudah masanya. Balik kerja lewat2 malam.. huhu.. ambil masa 1 album sehari dengar gitu..

Aku nak cerita cd kompilasi ni. Ya semua metalhead malaysia pasti tau lah ni kompilasi yg kira terunggul juga dlm scene bawahtanah.. masa2 mula kenal metal dulu ini antara kompilasi yang mengenalkan aku pada band2 besar tempatan. Dengar versi kaset ja dulu..

Bila rilis semula dlm format cd tahun ni aku memang tak bagi can. Kena sambar bab katanya terhad saja 300 pcs. Kalau nak memiliki cd keluaran pertama memang tak dpt lah.

Band2 yang terlibat dlm ni kompilasi antaranya langsuyr, as sahar, vociferation eternity, aradia dan sil khannas.. ada  12 lagu... semua lagu sedap2 pula tu..

Ohya disertàkan juga poster disetiap pembelian.. haha poster aku tu remuk juga masuk dlm bungkusan poslaju.. letak bawa tikar seminggu ni harap jadi baik semula haha..

Oklah harap yg no 2 tu pun kasih rilis semula.. kalau dapat riliskan dark live collection pun ok juga. Aaahh semualah album2 metal tempatan yg lama2 kasih rilis balik macam ni cd kan..

Dengar muzik gini kepala pun kena goyang kalau nak feel lebih hahaha..

Nanti aku cerita lain kali cd  kaset yg belum aku tampal dlm ni..


Selasa, 5 Disember 2017

Neftaraka - Revelation of Suppression CD





Dulu aku perna cerita kasetnya tahun ni eastern myth meriliskan semula dalam format pro cdr..
Hari tu aku tak dapat turun menyaksikan mereka live..sempatlah kirim dengan kawan beli kat venue cd ni.

Bila dapat cd ni. Aku play kat cd player aku tak dapat nak play no disc katanya..aaaarghhh geram juga aku dibuatnya player cd aku ni memilih cd asal cdr mesti tak boleh play.. aku cuba bengkok2 cd dan lap permukaan akhirnya dapat play.. namun selepas play semula lagi no disc lagi. Benda sama asyik berulang bila aku nak dgr cd ni.

Ada 4 lagu dlm ep ni. 2 lagu baru dan 2 lagu cover.. sound neftaraka ni sudah banyak kali aku cerita ianya mengujakan aku bila mendengar.. feel black metal tu dapat aku hadam sepenuhnya.. neftaraka ni boleh aku listkan antara sound black metal yang ngam dengan halwa telinga aku..

Terfikir juga aku nak beli sekeping lagi cd ni. Sebabnya risau juga cd yg aku dpt ni rosak.. cd ni limited 100 pcs saja. Sebabkan bajet kena catu terpaksa simpan sajalah cd ni dengar kasetnya pun ok juga..

Hail B.M H 

Ahad, 3 Disember 2017

Search live konsert gegaran 2017







Dapat juga aku turun konsert ni.. walaupun aku sudah jangka tak kan dapat turun ke konsert ni.. sabtu tu ngam2 pula tinggal satu unit saja jam 9 gitu aku dah jatuhkan kontena.. kemas2 apa yang patut jam 10 aku tengok jam.. dalam hati aku pagi tu tengah plan juga cemana aku nak kesana ya. Keinginan aku ke konsert ni bukan lah untuk menyaksikan search live sebab aku tau aku boleh skip konsert ni tahun akan datang pasti ada juga.. apa yang betul2 membuat aku nak ke konsert ni adalah untuk membeli cd sepuluh tahun.. kat fb mmg tak ada jual.. dapat tau pun cd ni ada jual di lokasi konsert itu yang buat aku teruja...

Aku pecut motor dari westport ke shah alam jam 10pm.. dan aku harap sempat lah sampai kan sebelum konsert tamat.. sampai saja aku di lokasi search sudah beraksi geng.. dengar dengan jelas soundnya.. aku cuba parking motor sedekat yg boleh.. lepas ja aku parking aku terus cari kedai jual official produk search ni.. tapi tak jumpa.. aku pusing2 tak jumpa jumpa lah satu kawan situ tanya mana kedai yg jual cd. Katanya ada kat dlm.. aku tak fokus dah ngan konsert sebab dari luar pun boleh tengok dengan jelas search beraksi.. dorang hanya tutup langsir hitam sepanjang lokasi tak tinggi mana pun ramai juga org kat luar menyaksikan secara percuma..

Kawan aku tadi cakap kau nak masuk ke. Aku kata tak ada tiket.. dia terus  hulur kat aku satu tiket.. ingat lagi yang tiket loudness arwah kawan aku tu. Dengan dia ni lah kami bagi tiket tu. Terkejut juga aku.. aku terus ambil saja dan masuk..

Bila aku di dalam habis lagu yang di dendangkan oleh search dan lagu seterusnya perghhh lagu kesukaan ramai fan biasa2 search.. isabella.. aku terus cari lokasi jual cd ada kat tepi gerainya. Sambil aku buat live video kat fb sambil beratur nak bayar cd sepuluh tahun..

Habis lagu isabella.. terus dorang bawakan lagu kereta merah.. masa ni barulah aku fokus kedepan stage.. perghh amy nye stail malam tu sebijik cam konsert evolusi cuma dia pakai seluar hitam. Kalau merah ngan singlet mmg dialah tu hahaha.. rambut amy pun dan panjang gonrong gitu..

Aku dengan baju kerja ku.. rasanya kalau ada yg dekat ngan aku mesti terbau peluh aku hahaha ngan safety shoe segala.. aku cuba enjoy konsert ni.. aku masuk tu pun penjaga tiket tu cakap konsert dah nak habis beb.. aku cakap aku nak beli cd haha..

Lepas kereta merah.. pelesit kota.. ada gak masalah pada bass nasir tali penyangkut gitar tu tercabut.. budak2 ramai yang moshing.. ni mesti fan hujan bunkface.. konsert ni kan membariskan band2 boleh lihat gambar last kat tiket tu haha... enjoy rasa nak melompat2 gak lah.. ramai yang minta lagu pawana..terjerit2 gitu..nah search terus bagi.. aku ingat banyak lagi lagu.. rupanya last lagu sudah pawana hahaha.. enjoy..


Dalam jam 11.20 gitu habis konsert ni..
Aku pun terus keluar dengan senyuman macam tak caya dapat tengok konsert ni.. 4 lagu ja sempat apapun aku happy haha.. tak dpt tengok lagu baru sidang kangaroo katanya ada dimainkan..

Tak apa tahun akan dtg pasti ada promoter konsert lamar search... kita jumpa sana nanti all out.. 

Khamis, 30 November 2017

Search - Katharsis


2017 tahun untuk search.. dari awal tahun penuh ngan cerita search dari album usa.. isu ke isu panas suam dan perbagai lagi. Dan akhirnya semua bergembira dengan lahirnya katharsis.. walaupun memberi petanda ini adalah album terakhir search.. 'mungkin' dan harapnya ini bukan terakhir...

Katharsis baru saja rilis.. sudah bermacam2 komen pendapat dari pendengar.. sejujurnya bagi aku ini album nak kata best tak juga. Mungkin ini search jadi mendengarnya penuh ngan keterujaan.. haha

Dua lagu sudah di pra dgr kan untuk single sidang kangaroo dan nama yang kau lupa.. dua lagu ni aku sudah cukup teruja untuk mendengar di spotify haha.. antara dua lagu ni sidang kangaroo ni susah nak hadam dan nama yang kau lupa sedap haha

Bila rilis saja album ni aku lewat dua hari untuk memilikinya.. spotify ada bagi free dengar jadi aku dengar seberapa kerap kat situ.. kurang kepuasannya tampa inlay ditangan... dengar gitu habis gitu ja.

Bila cd album ni berada dalam genggaman.. baru lah kepuasan dapat di rasai.. bak kata deaf lagu sidang kangaroo tu nampak macam petanda awal album ni tak best kenapa lagu tu buat single pertama.. 10 lagu dalam album ni aku boleh katakan best. Setiap lagu mempunyai kekuatan melodinya sendiri..

Bab sound ianya memang tak kan sama ngan album2 search yg dulu.. kalau nak tau search nye album memang kita akan dpt kelainan disetiap album mereka. Mungkin hanya dua album yang sound adik beradik langit dan bumi _MMDUT lain dari itu ianya berbeza. Dan kekuatan album katharsis ni ada lah kelaianan tu. Kita tak kan dengar lagi pukulan drum lembut yazid dalam ni. Kedengaran berbeza..

Nak juga aku bandingkan ngan gothik malam edan sebab tu album era baru search.. ternyata tak dapat disamakan.. walaupun aku boleh katakan album GME tu best sebab ada lagu killer irama marakas haha. Katharsis ni ntahlah nak letak lagu sedap cam irama marakas tu.

Buat masa sekarang ni aku dapat 3 lagu yg melekat dlm fikiran nama yang kau lupa henjut dan apologia.. mungkin terlalu awal untuk menghukum album ni. Jangan nanti tersilap macam GME Masa rilis kita tak dapat terima sound muzik search sebab kita rindukan search lama.. kita kena terima perubahan.. dengarkan album ni macam2 feel datang.. aaarghh

Okey aku terbaca kat fb.. sound album ni vokal tengelam.. apa kamu ingat ini era gema di timur jauh dan rock n roll pie vokal kedepan.. bagi aku ngam saja sound dalam ni.. nak kata suara amy tenggelam.. k cuba play balik dengar.. lagu mana tu yang sound vokal tenggelam.. satu album atau 2 3 lagu.. rasanya kalau 2 tiga lagu telinga aku rasanya dapat tangkap kecacatan tu... m nasir tu tak kan dia tak dapat tangkap kelemahan dalam album ni kalau vokal jatuh teruk.. haha apapun telinga masing2..

Keseluruhan.. ya aku gembira dengan lahirnya katharsis ni.. walaupun lagu2nya kena makan masa untuk melekat dlm ingatan dan menjadi siulan jiwa.. aku harus akui ini search.. semua lagu mereka sudah ada dlm jiwa..

Apa tunggu lagi support trus..selama ni tanya bila album baru keluar ni ada sudah ni. Boleh pilih2 warna cd lagi. Kalau mampu beli semua.. macam aku ni aku mampu beli sekeping saja dan ianya menggembirakan hari2 ku...

Sabtu ni aku tak dapat trun ke konsert di shah alam tu.. walaupun separuh jiwa ku ingin turun.. apakan daya kerja harus di utamakan.. kalau ahad mungkin peratusan tu aku boleh turun.. okeylah...

Nyanyi pun kena betul tak kan boleh salah vokal tengelam HAHAHA... gagal lista.. 

Selasa, 28 November 2017

Sound valley festival 2017

LOUDNESS
WINGS
MAY
METALASIA
Aku kembali lagi hahaa..
Mula nya aku nak buat entri sekaligus apa yg aku nak cerita sepanjang blog ni menyepi..tapi aku fikir buat sajalah satu2.. ni pun masa aku terhad sudah.. kerja bukan macam dulu 5 hari seminggu.. skg ni kerjanya kalau boleh ahad pun kerja.

K lah aku nak cerita pasal konsert  ni dulu.. masih lagi segar dlm ingatan.. sebenarnya aku dalam dilema juga nak trun mana satu. Sbb sabtu ahad ada event.. sabtu tu aku nak tgk neftaraka.. bila fikir2 sabtu aku kerja tak cuti. Ahad pula aku boleh balik setengah hari. Dgn situasi orang baru aku terpaksa melupakan untuk melihat neftaraka beraksi..

Jadi peluang ahad tu aku ambil. Dan mesej kawan aku suruh belikan tiket konsert ni. Sebenarnya keterujaan aku nak ke konsert ni bukan lah nak tgk loudness beraksi.. aku lebih teruja nak lihat may..

Kira bonus besar lah dpt lihat loudness ni kan beraksi dlm hati ku. Tambah2 ada wings.. metalasia tu aku boleh skip ja. Tapi layan juga lah dorang nye show hari tu.

Ada dua band lagi beraksi aku tak ingat nama band metalcore ngan satu sebijik cam black sabbath dorang cover semua lagu black sabbath. Kata kawan aku dorang pemuzik club gitu.

Tak banyak gambar band aku snap. Sbb jarak aku jauh.. kamera henpon pun tak jelas.. snap satu dua saja buat kenangan..


Selepas band metalcore beraksi.. giliran metalasia.. masa metalcore main tu kami masih diluar.. metalasia ni gitar hero. Lirik dorang tak lah puitis sgt tapi permainan gitar dorang mmg wow gitu.. dua gitaris berlawan bayangkan tu. Aku rasa setlist mereka hari tu sama juga macam setlist metalcamp.. lagu terakhir macam biasalah puspasari duet ngan gadis yg padu juga vokalisnya..


Habis ja metalasia.. setengah jam jugalah may soundcheck.. lagu pertama saja aku tak perna dgr rasanya dari album strategi berat juga lagunya.. dlm 10 lagu juga may beraksi.. masa mula2 tu suara mus memang padu. Masuk lagu hujung2 tu semput sudah dia. Baru pulih kan mus dari sakitnya tu. Pelayaran dari kacamata gadis bertudung putih dan lagu sinar mmg nyanyi sama2lah. Yg lagu2 heavy yg tak perna ku dgr tu kemungkinan dari album strategi sbb aku tak ada album tu. Haha tak ada org nak reisu ke cd tu.. harga cd 1 press ja dah ratus2... apapun may mmg terbaik walaupun sound gitar kelaut haha..

Lepas may.. konsert direhatkan sambung malam.. malam tu kalau tak silap aku band yg alah2 black sabbat tu beraksi. Lepas dorang wings.. yeay dpt juga aku tengok line up terbaru ni haha. Gitaris sam ngan edrie hasim dua gitaris sudah wings.. malam tu aku dpt rasakan bukan wings yg beraksi. Ibarat awie n the geng.. tampa joe muzik live wings sudah berubah. Apa yang aku dgr malam tu mmg lain dari konsert2 yg perna aku saksikan. Rasanya 5 ke 6 lagu saja wings beraksi.. lagu pertama tu rantai.. bujang senang awang thrash apa lagi aku lupa haha. Yg tak boleh terima lagu sejati sudah jadi lagu rancak hahaha... nak dgr solo joe dlm cd tu kan sudah tak ada.. apapun kalau joe ada sekali malam tu 3 gitaris dpt aku bayangkan powernya.. hahaha.. lepas ni kalau wings buat konsert tampa joe mungkin aku skip trun..

Tak ramai yg trun konsert ni. Yg dinantikan oleh kebayakan yg hadir sudah semestinya loudness.. masa ni kaki aku sudah rasa nak tercabut. Disebabkan band ni aku gagahi juga.. pertama sekali aku dgr sound mereka perghhhh sedapnya.. tak sama ngan sound band2 local yg beraksi tadi.. ianya umpama mendengar cd. Rasa hati berkata betul kah dorang yang main.. sedap ja.. sound gitar perghh nampak satu gitar yg main tapi kedengaran seolah dua gitar.. bila pemain gitar nya solo perghhh hebat band ni. Walaupun tak ramai yg dtg. Tapi band ni betul2 all out... ada lah dua tiga lagu aku selalu dgr loudness ni. Crazy nigth so lonely.. perghh lagu jiwang rasanya satu saja dorang bawa.. atau tiada lagu jiwang dorang hahaha.. betul2 heavy muzik loudness ni.. dpt aku bayangkan kalau maniak loudness nonton konssert tu pasti puashati. Aku saja ni tak minat terus tengok sampai habis walaupun kaki aku nak tercabut sudah..

Sekitar jam 12 juga lah habis konsert ni. Puashati.. kadang sedih juga. Sbb tiket ada satu tak guna. Kawan baik aku yg selama ni trun ke konsert gig telah pergi mengadap ilahi.. tiket dia terpaksa bagi org.. tak sempat dia melihat loudness live. Dlm grup apa semua dia beria2 nak tgk konsert ni. Apakan ajal dia sudah tiba.. semoga sahabat aku ni aman disana.. sob sob sob....

K itu sajalah catatan kali ni. Maaf lah kalau ada typo...

Sabtu, 9 September 2017

Jumpa lagi

haloha

nak bagitau mungkin ini entri yang last untuk tahun ni.
dijangka akan berehat lama ni blog. aku pun tak pasti bila nak repair leptop aku tu. aku buat entri ni kat komputer kat opis hahaha.. 

okey lah jumpa lagi nanti. kalau aku ada masa rajin pergi cc nanti aku baca juga blog2 kawan2 semua. gian juga sebenarnya nak tampal rilisan2 yang baru aku beli. k lah itu ja.

teruskan berblog semua

D'arsil

Selasa, 8 Ogos 2017

KL METALCAMP 2017


Sekali lagi aku turun gig sabtu lepas, walaupun minggu sebelumnya aku sudah turun gig blackest of the blackest black yang menghimpunkan ramai pemuja irama logam hitam. untuk gig kl metalcamp ni kita akan lihat pencinta muzik bawahtanah yang otai2 turun memeriahkan acara tahunan ni. melihat pada senarai band yang akan beraksi di metalcamp tahun ni. ada rasa teruja sikit sebabnya lihat saja pada flayer diatas tu.

aku gerak bersama 4 rakan dari klang, jam 12 gitu kami gerak, singgah ambil kawan di centrel market seorang. hajat hati nak sampai awal, sampai ke publika saja jam 2 juga haha. ada satu kereta lagi kawan dari klang yang lewat bergerak, sebabnya terikat ngan kerja. jadi kami yang cuti pada hari sabtu ni gerak dulu.

sampai saja di publika lepas letak kereta terus kedai mamak sekejap pekena nasi gereng pattaya. nak makan nasi goreng usa mereka tak jual, nasi gorengnya tak sedap pun haha. melihat senarai band beraksi ni pasti susah nak makan nanti, sebabnya semua band diatas tu aku nak lihat. makan dulu kenyang2 walaupun tak sedap terima kasih kat atto sebab bagi aku udang tu hahaha


sekitar jam 3 gitu, gig pun bermula. band pertama sudah semestinya nonservian. dibarisi line up satu malaysia. perghh tabik sound tak payah cakap blackbox ni. sangat padu muzik bawaan non servian ni. mereka membawakan genre melodic death metal, basist mereka amoi lagi tu power beb.


lepas set nonserviam tadi, band dari filipina ambil alih pentas, kalau tadi di hidangkan ngan irama melodic death, kali ni band mas hypnosia membawakan muzik thrash lama. mereka bertiga saja macam sodom gitu. lagu pertama saja ada masalah gitar, bunyi tak kedengaran, nasiblah sound enginer hari tu menyedarinya kalau tak mati2 gitaris main penuh perasaan sound tak kedengaran. betul bak kata kawan aku dorang main stail muzik old kreator. lain macam thrash nya. ganas gitu. lupa nak sambar cdnya argghhh


band dari kota singa. yang dibarisi pemuzik berbangsa india. rasanya belum ada lagi band2 metal malaysia yang sama macam rudra, ada pun perna aku tengok campuran juga. ini kali pertama juga aku menyaksikan mereka, banyak baca saja info2 mereka dalam majalah, jadi keinginan aku untuk menyaksikan mereka kali ni kuat juga. lagu demi lagu mereka hamburkan, mereka sangat unik muzik pun menghiburkan. lagu penutup lain macam bunyinya rentaknya pun best haha.


infectious maggots, ini kali kedua aku melihat mereka, kali pertama pun di metalcamp, lupa tahun bila punya metalcamp tu, kat stadium chin woo. masa tu vokalisnya masih fathul lagi. guna dua mic. dikabarkan sebelum gig ni akan diperkenalkan vokalis mereka, pergh dasyat juga vokalnya, kawan aku cakap vokalis baru ni dari band negation madec tornedo kalau tak silap namanya. set maggots pada hari tu huruhara dibuatnya.


trauma dari indonesia, pertama kali tengok mereka live depan mata. apa yang boleh aku katakan mereka memang kental dengan muzik death metal nya. ribut..sama seperti maggot tadi. lepas trauma ni gig direhatkan. sekitar jam 8 gitu gig bersambung semula.


saat yang dinantikan oleh kebanyakan hadirin yang hadir hari tu, metalasia tidak payah lah perkenalkan mereka. ini saja gambar yang sempat aku ambil hari tu. apa yang aku ingat lagu yang mereka persembahkan hari tu lagu duit ngan ning. yang lain2 aku tak biasa dengar haha


band yang aku teringin nak lihat sekali lagi. dulu masa king from hell tali gitar putus untuk dua lagu terakhir. dan kali ni athotorgh menghabiskan persembahan mereka tampa cacat celanya. bila masuk lagu promaster dieyana tu bergema dengan laungan bersama promaster dieyana.. perghh meremang bulu roma part ni.


band terakihir hari tu di terbangkan dari jepun abigail. memainkan irama black thrash.. enjoy habis crowd masa ni. aku hanya duduk tepi saja letih dan black out.



habis sekitar jam 10pm lebih macam tu. tak tunggu lama terus balik saja. sempat singgah nz pekena sup tulang sayangnya sup tulangnya tak sedap. pada hari kejadian ni shisa nur tutup kedai.. aarghhh!!

in metal we blast

Khamis, 3 Ogos 2017

Gerodok / Kerna dia


Split tape

Rasanya ni rilisan semula juga. Pertama kali lihat iklannya aku terus macam biasa dengar nama gerodok tu. Mulanya aku ingat tajuk albumnya kerna dia rupanya nama band split gitu. Apa yang buat aku teruja untuk memilikinya adalah ada satu lagu yang boleh aku katakan di eranya sangatlah popular di area sandakan terutamanya negeri lain di sabah pun rasanya pasti ada dengar lagu ni kalau mereka orang sabah. Lagu yang aku maksudkan bulan lapan disandakan. Pada mulanya dulu2 ingatkan budak2 sandakan yang buat lagu ni. Ternyata lepas beli tape ni baru tau pemuziknya dari daerah mana. Lahad datu beb. Lagunya memang menjadi siualan di sekolah masa melepak senang saja liriknya bulan lapan disandakan ingatkan lagu skinhead ternyata punk lah pula. Sebenarnya aku nak cerita pasal satu lagu ja tu. Alang2 sudah dengar keseluruhan kaset ni. Aku cerita lah sikit kualiti soundnya serta lagu2nya. Untuk band kerna dia sound mantap lagu2nya pun senang hadam mereka menyumbang 5 lagu. Manakalah gerodok tujuh lagu. Sound untuk gerodok sedikit mentah namun begitu masih menghiburkan..

Selasa, 1 Ogos 2017

Blackest of the blackest black 2017


Hell-o semua..

ini ada sedikit catatan untuk gig yang aku hadiri semalam ahad 30/07/2017. dengan kekangan masa yang semakin terhad dan cabaran hidup makin mencabar diusia masuk angka tiga ni, ianya sedikit sebanyak meletihkan aku. ditambah2 dengan line internet yang tak menentu, nak menghadap pc ni pun bukan lagi macam sebelum ini. jadi ini sedikit coretannya.

aku balik dari kursus jam 1 lebih sempatlah aku balik kerumah hantar baju nak cuci. gerak ke lokasi gig nak dekat jam 4 rasanya. aku terfikir juga akan telewat dan melepas dari melihat band ironbird. antara band yang aku nak saksikan dipentas playspace, bak kata ura2 mengatakan tempat gig ni memang sound mantap. dalam perjalan ke damansara perdana faham2 lah kan jalan nya ada 2 kali pergerakan kereta amat perlahan. namun begitu aku sempat sampai sebelum set ironbird berakhir.

IRONBIRD


sampai saja di pintu masuk. bayar tiket yang berharga rm35 tak dapat percuma, sebab percuma kaset untuk mereka yang datang awal sahaja dapat. lepas saja tangan di ikat ngan tiket aku terus masuk ke venue. ironbird sudah mengganas dengan alunan heavy metal evilnya. tampa buang  masa terus masuk headbang dan moshing hahaha sorry siapa2 yang terkena mosh masa ironbird beraksi, aku hilang akal masa ni. lama rasanya tak turun gig. nak balas dendam katakan... namun begitu. aku sampai saja lagu ketiga sudah dipersembahkan, jadi aku hanya sempat menyaksikan satu setengah lagu, sebab lagu terakhir tak dihabiskan disebabkan masalah teknikal yang melanda pentas.. jumpa lagi ironbird di bertukang malam malam nanti.

lepas ironbird aku keluar kejap ambil udara, baru terasa pinggul aku sakit hahaha.. mungkin tiada panaskan badan terus masuk moshing..padan muka aku hail kejahatan.

BLACK ABYSS



salah satu band black metal tempatan top 5 yang aku minati. sudah beberapa kali aku lihat persembahan mereka. jujur aku katakan sound black abyss tak sesuai untuk dibangingkan oleh kepala ku ini hahaha.. aku lebih tenang bila mendengar muzik mereka dari beraksi membunuh diri masuk moshing seperti irama ironbird yang penuh ngan keterujaan haha... hail juga pada black abyss

INCENSE



Aku hampir tak kenal band ni, sebab logo sudah tukar, baru ajak kawan p minum, nasiblah dia bagitau incense yang main. hahaha... okey power juga muzik dorang masa live. jika nak dibandingkan dengan sound ep mereka. susah mau hadam, persembahan live memang menghiburkan.

BESTIAL HORDES


Sekali lagi jujur aku katakan, aku tak akan ambil risiko memandu dengan kelajuan maksimun tekan minyak habis semata2 untuk melihat gig ni. disebabkan band ni aku takut terlepas aku ambil risiko HAHAHA...
Bestial hordes mendengar lagu2 mereka dalam rilisan yang ada dalam koleksi aku, ianya sangat2 mengujakan. dapat menyaksikan mereka beraksi depan mata. tak akan aku lepaskan. ngam2 juga aku sampai mereka belum beraksi. nasiblah ini malaysia gig pasti akan lewat sikit dapatlah menyaksikan band bestial hordes ni. untuk set bestial hordes kegilaan ditahap yang melampau. sokongan dari crowd penuh ngan kegilaan. walaupun sound yang terhidang tidak sama seperti dalam cd, namun tahap permainan bestial hordes tidak payah dipertikaikan.  heran juga aku sebenarnya, bukan kah dikabarkan playspace ni mempunyai sound system yang padu. tapi sayang sound sama saja seperti tempat2 gig yang berskala kecil. boleh aku katakan hanya band claw saja yang vokal kedengaran padu. band2 lain semuanya macam tak jelas kedengaran. apapun aku sudah menyaksikan kehebatan permainan setiap line up bestial hordes. terbukti band ini akan aku masukkan dalam top 10 band pilihan aku. hail bestial hordes harapnya dapatlah menyaksikan mereka dilain waktu. sempatlah sambar sekeping album baru mereka tu. semalam aku balik dari gig tak sempat nak layan semua lagu pasang saja terus lelap disebabkan penat yang menggila.

DISOBEYED

2 Band diterbangkan dari sabah untuk gig kali ini, megaton salutan untuk organiszer. jarang2 sekali kita melihat gig di kl ni yang membariskan band2 Jahat dari borneo sana. untuk set disobeyed ini kali kedua aku menyaksikan mereka. kali pertama masa gig kat penylane. jujur aku katakan aku bukan maniak muzik yang dibawakan oleh disobeyed ni. seperti band2 lain aku tak dapat nak dengar kebuasan sound mereka pada hari kejadian, jika nak dibanding dengan sound dalam album mereka soundnya cukup padu dan bertenaga sekali. apapun taniah buat disobeyed. ohya aku sempat beli kaset band ni..hajat hati nak beli patches nya saja, sudah bayar baru perasaan patchesnya ada jual asing hahaha sebab albumnya dalam bentuk cd ada dalam simpanan. hail disobeyed

CLAW



ini band buat aku tak jadi balik. rancangan asal aku dapat lihat bestial hordes dengan disobeyed aku balik sebabnya aku tersangat2 letih. 2 hari 1 malam tu aku kursus, kursus paling kejam perna aku hadiri. tiada masa nak berehat. okey lupakan pasal kursus. mari aku ceritakan pasal band claw ni. mendengar rilisan album awal mereka ianya sudah mengujakan untuk dihadam. inikan pula nak dengar live depan mata. di antara semua band yang beraksi hari tu, aku suka muzik dan sound yang dipersembahkan oleh claw. sempurna, sound vokal kedengaran dengan jelas dan lantang. padu juga jeritanya si sham baik ni. sepanjang gig ni aku tunggu sound macam ni. menghiburkan aku okey.. haha hail claw tolong riliskan versi kaset tu kepada cd..

INSULTOR


Band insultor ngan claw ni tak jauh beza pun dua2 band black metal kata2 kufur. sudah banyak kali melihat band ni beraksi. jadi tak teruja sangat, macam biasa lah band kufur macam ni memang menghiburkan hati ini. jahat dan kejam suka gaya vokalisnya. hail insultor.

VI IV IV



band terakhir pada hari itu. aku sempat melihat satu lagu lepas tu terus keluar, memang tak tahan sudah penat gila. band ni sama juga macam insultor sudah biasa tengok jadi keterujaannya tu sudah kurang. tak dapat nak ulas  lebih. aku pun belum beli lagi album mereka masih menunggu giliran haha.

keseluruhannya gig ni berjaya kehadiran penggemar muzik black metal memang ramai. cuma sound tu telinga aku ni kurang berkenan hahaha. yang lain2 bestnya dapat bersua muka dengan kawan2 yang jarang2 jumpa. gig ni berakhir cepat saja. pantas bertindak tabik band2 yang beraksi tak ada soundcheck bagai yang membuang masa. harap2 semua band dimalaysia ni kurang kan masa soundcheck bukan satu band beraksi kena gig yang banyak band maunya sampai lewat malam baru habis. ini gig kedua terpantas habis perna aku hadiri... jumpa lagi di lain hari hellyeah 666..

hail juga kejahatan... HAHAHA (gelak cara dracula)

yang ambil gambar ni gambar dia diatas sekali tu pegang mic, si ash haha

ada video ironbird kat bawah ni, masa ni aku belum datang..
nota hanya video ironbird ni saja aku jumpa di youtube. band lain2 tak pasti ada masuk youtube kah sudah hahaha..