Selasa, 24 Mac 2015

SLANK SINCE 1983

Kaset slank edisi malaysia ni, aku dapat dari jualan fb tu, yang jual rm10, 4pcs. haha.. aku nampak kaset ni terus tergerak hati nak beli, walaupun kaset2 lain aku tak berkenan, disebabkan kaset ni aku beli lah, yang lagi 3 kaset tu, nanti2 lah aku publish kalau aku ada masa mau cerita kaset2 tu. ohya bagus lah peniaga ni. rm10 termasuk poslaju, dia tak makan untung banyak, ramai aku tengok peniaga2 kat fb tu, kapitalis HAHAHA... ye lah kan kalau kaset2 rare tu masuk akal lah juga, kalau kaset2 yang keluaran 2000an ni memang tak ngam lah jual ngan harga cekik darah. uhu..

kenapa aku beli kaset ni, dulunye cerita tahun 2005-2006, di bandar klang, tempat ni sebijik cam kat indon lah dulu, ngam2 ada kedai myden tu kan, atasnya ada nama kedai makan MEDAN, kiranya macam kat medan indonesia lah, mula2 dulu aku ingatkan slank ni, satu pertubuhan cam samseng lah kan, kalau di tengok mat2 rock indon ni, semua pakai baju2 yang berlogo SLANK, ohya rock indon ngan rock malay jauh bezanya cara mereka berpakaian.. haha rock indon nampak brutal banding ngan rock malay yang dress nya berwarna warni.

tahun diatas tu, memang tahun dimana muzik malaysia sudah tak boleh bernafas lagi, sana sini dengar lagu indon, sampaikan rasa meluat sudah ngan perkembangan stesen radio yang berlumba2 memutarkan lagu2 indon, korang musti ingatkan, rasanya bukan aku saja yang perna merasa era muzik indon yang meletup kat malaysia ni. deman satu malaysia penangan lagu2 slow indon... wahahaha

dari situ lah aku dapat kenal slank ni, lepas tu masuk iklan tv, pasal slank ni nak buat konsert ngan band gergasi rock tanahair, masa ni aku memang fanatik ngan search ok, ni rasanya aku sudah cerita kat posting2 lepas pasal sejarah aku ngan search ni. wahhaa.. tapi akhirnya search menarik diri, sebabnya tak puas hati ngan system sound setahu aku, ingat2 lupa sudah. tapi slank meneruskan juga konsert mereka ni, yang boleh dikatakan dihadiri hampir semua rakyat indonesia yang bekerja dimalaysia, era ni terlalu ramai mat indon kat bumi selangor ni. sampai kan jalan g kl klang, jalan depan dorang rasa seram, apa tidaknya mereka2 sungguh brutal kalau gaduh, siap bawa parang kapak segala, wahaha... ohya baru2 ni nampak satu video kat fb indon tatak indon kat centerpoint, fulamak, tempat aku melepak dulu. ni kes tak masuk berita k.

oklah.. penutupan cerita kaset ni, bagi aku secara peribadi lagu2 slank ni, kira mudah sangat dihadam, enjoy ngan alunan rock n rollnya, walaupun berbeza ngan muzik rock malaysia, jati diri sound indon tu menebal dalam muzik mereka, memang asli lah lain dari lain. setahu aku banyak lagu2 memberontak slank ni yang best2, sayangnya tak dibuatkan dalam album ni, tahu2 sajakan, ni pasaran malaysia nye album kompilasi. mungkin kalau aku g indon suatu hari nanti, aku nak cari album2 mereka ni. wahahahahaha. kbai.

15 ulasan:

  1. JB pun sama la...semalam Johor cuti...tapi aku kerja...pergi lunch semalam dah rasa macam duduk kat Dhaka, Jakarta ataupun Hanoi...punya la ramai dorang siap bergambar bagai...hahaha...

    Btw...aku tau jugak lagu Slank sikit2...dulu sekejap kemaruk dengar Dewa dan Jamrud...try juga Slank...sedap juga lagu2 dalam kompilasi ni...I Miss U But I Hate U....hahaha...

    BalasPadam
    Balasan
    1. setakat "jakarta" ok lg bro, masih bisa mengerti... kalau "dhaka" dan "hanoi" tu payah sikit

      Padam
    2. aku ingatkan kat klang kl ja. huhu

      Padam
  2. Slank ni aku tak tau apa2.. Cuma aku TERPAKSA tengok dorang main pasal dorang jadi opener Whitesnake di Spore padahal kat KL, Ella was opener. Aku rasa sangat jijik Whitesnake di Spore perlukan band INDON untuk opener. Padahal boleh panggil band Spore atau band Malaysia.
    Mungkin nak ambik hati orang Indon yang tengok di Spore kot...
    OK apa yang paling MENJIJIKKAN aku ialah, masa Slank main, tetiba penyanyi pura2 panggil2 dua orang pompuan naik atas pentas, (aku rasa tu dua Indon pun dah kena planted in advance la kan)...
    So tu dua Indon pun naik pentas,
    JOGET DANGDUT!!!
    WTF, aku datang nak tengok Whitesnake.
    Sorry la tapi its one the most stupid damn thing I ever seen, tu la pengalaman apa tu Slank untuk aku....

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha sampai tahap menjijikan tu.

      Padam
  3. Yang Search/Slank tu, I got the advance tiket for both KL and JB shows...
    and bila Search tarik diri, and Wings takeover....
    Aku ada kat KL petang tu, dah ada tiket... tapi kau tahu apa aku buat?
    Aku pilih untuk berada di A&W dekat ngan Puduraya.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau masuk stadium bahaya juga masa tu, penuh ngan indon, nasiblah search tarikh diri.

      Padam
  4. hey aku ada versi cd! aku suka band ni!

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku harap dah bertemu ngan versi cdnya nanti.

      Padam
    2. Bagaimana cara membelinya kalo dari indonesia ??

      Padam
    3. Bagaimana cara membelinya kalo dari indonesia ??

      Padam
    4. kamu pergi saja ke Facebook, dan cari kat grup nama JUALAN CD/KASET/ LP. tanya disana kemungkinan ada seller yg menjual cd2 slank malaysia edition.

      Padam
  5. Aku tau band ni tapi tak penah layan n dengar lagu2 nya.tapi band indon yg boleh di katakan legend tapi tak tekenal kat sini band gong 2000 kot.
    Tapi lately kat kl ni susah dah nak jumpa indon.yg selalu nampak nepal,bangla n myanmar.aku takleh tahan ada sejenis bau yg diorang guna kt badan diorang ni yg mcm sireh tu..serius aku mmg pening kalo bau natang tu

    BalasPadam
  6. Ada lagi power slave,sahara,bunga,ucamp,voodoo,cr kt google

    BalasPadam