Rabu, 7 Januari 2015

Pejabat pos

bungkusan berisi cd untuk di trade./ warna kertas poslaju pun sudah tukar.
cerita hari ini, tadi aku pergi pejabat pos klang, mulanya aku pergi pejabat pos dalan tesco, disebabkan ramai gila orang, aku terus ke ke pejabat pos klang. dekat mini pos sentosa tu, malas lah aku mau singgah, baris panjang2 sampai giliran, bungkusan poslaju harga rm6 tu abis.. buang masa bikin sakit hati.. 

sebenarnya aku mau cerita kenapalah dekat pos yang dalam kedai2 besar ni, tiada kuater yang khas utk pos barang. ini tidak, kena juga ambil no giliran, beratus orang dalam kedai tu menunggu no giliran. bukan semuanya pos barang, kebanyakan dari mereka ni, bayar bil dan macam2 lagi urusan, tiada kaitan ngan pos barang pun. patutnya pos barang ni diutamakan lah sikit. letak seorang untuk proses ni. aku selalu juga pos barang dalam pejabat pos tesco aeon etc, kadang2 kurang orang ok lah laju, tapi kalau kena ramai orang tunggu berjam2 jugalah. kadang tu kita mau beli bungkusan pun kena jeling sudah, kononnya bezi lah kan.. aku faham, dorang memang kerja macam tu, tapi nda adil pula rasanya kita bebaris ngan orang bayar bil sedangkan tempat ni pusat pengoposan nama pun POS MALAYSIA. 

Aku jenis yang malas tunggu lama2 ni kalau boleh biar jauh asal tidak menunggu, penantian satu penyeksaan ohh., aku pun tadi ubah fikiran terus p pejabat pos klang. ni dia punya pusat lah kiranya. tak payah ambil no giliran, terus saja ke kuater, sini memang di khaskan bukan yang macam aku taip kat atas tadi. untuk mereka2 yang bayar bil memang sama lah juga macam kat tesco tu ambil no juga..bagi yang mempos barang senang mudah dan cepat..terbaik dari ladang systemnya.. kan elok mini pos ni buat macam ni. kalau bandar klang ni dekat dari tempat kerja ku, tak apalah juga kan, senang sikit, ni boleh tahan jauh. nasiblah aku bawa motor, kalau tak nak cari parking satu hal. tadi sampai saja aku di pejabat pos klang tu, mpk sudah buat rusuhan ngan lori penarik kereta mereka, ramai yang kena saman tadi. cam ada rompakan pula. 

aku fikir2 juga, kalau aku terus saja ke klang kan senang, tapi kadang2 tu ada masa kurang orang juga di pejabat pos dalam tesco bukit tinggi tu. kalau aku cuti kah memang no hal lah, tunggu 2 jam baru sampai no giliran pun nothing saja.. huhu.. luahan hati ku,. 

6 ulasan:

 1. agaknya bergantung kepada boss/pengurusan tiap2 pejabat pos kot? di tempat aku, utk urusan pos-mengepos-mampos ada kaunter khas, urusan2 lain (ASB, JPJ, bill, dll) kaunter lain...

  dan utk urusan poslaju pula, bangunan sebelah

  BalasPadam
 2. kalau semua orang celik IT...bayar segala bill pakai on-line...takder la pejabat pos sesak macam tu...

  BalasPadam
 3. Pejabat pos yg besar2 je mmg ada kaunter khas untuk pos barang..Awal bulan biasa la mmg ramai org beb

  BalasPadam
 4. faham sangat luahan hati dan ngomelan kamu..

  BalasPadam
 5. Ijau - mungkin juga dari pihak pengurusan,
  Berteromber - haha...kena tunggu berpuluh tahun lagi.
  Rafi - itulah.
  Deaf - hehe
  Nekrobanger - haha bagus cadangan tu.

  BalasPadam