Isnin, 30 Disember 2013

KL BLACK FEST 2013

flayer rasmi


29/12/13 ahad bertempat di water place jalan doraisamy kuala lumpur satu pesta logam hitam diadakan,kl black fest 2013,satunya gig untuk tahun 2013 yang memfokuskan untuk satu genre sahaja (black metal),barisan band yang terlibat dengan pesta logam hitam ni terdiri dari band2 black metal tempatan dan untuk headline di galas oleh band lagend black metal tanah air nebiras.



antaboga


Gig yang dijadualkan bermula jam 3 terlewat sedikit dari masa yang ditetapkan,tak lama sangat,jam 3.40pm gig pun diumumkan bermula dan band pembukaan,digalas oleh band yang berasal dari klang,antaboga dibarisi oleh empat pahlawan yang bangkit dari kuburan yang masih belumuran dengan darah,dan berpakaian kain hitam serta lilitan kain kuning dipergelangan tangan,dan tak lupa juga ada pocong menemani mereka diatas pentas waargghhh!!!hantu kepalang vox+gitar tampa membuang masa terus menghamburkan lagu mereka yang pertama,aku yang janji tak banging terus melanggar janji tadi dan tampa dipaksa aku terus menghanyunkan rambut ini..hahaha..2 lagu aku banging aku kebelakang sedikit,dan focus kembali pada persembahan mereka,aku cuba perhatikan gitaris kedua mereka yang baru saja join kedalam band antaboga ni,hebat juga dia ni main,lepas tu lagu ketiga dari antaboga,dukun lagu wajib tiap kali buat persembahan dan disusuli lagu panji timur hitam,dan mereka mengakhiri persembahan hari tu dengan lagu terakhir upacara kain kuning,aku ringkaskan persembahan mereka amat bagus.

wraith

Band kedua yang bakal menghangatkan lagi kehitaman didalam venue,yang sudah semakin rancak..wraith band berasal dari petaling jaya yang memainkan irama black/ thrash metal,diangotai oleh tiga orang yang memakai penutup kepala,dan tak dapat dipastikan sapa gerangan disebalik topeng itu,dan mereka juga membawa satu kelaian dalam persembahan mereka,seperti antaboga ditemani pocong,wraith pula membawa tahanan mereka diikat lehernya ntah dengan apa aku pun tak pasti tali ke plastic hehe..
Aku tak dapat nak tangkap,lagu2 mereka disebabkan aku blum ada satu pun rilisan mereka,tapi dari segi apa yang aku dengar pada hari kejadian muzik sound yang mereka persembahkan amat memuaskan walaupun ini kali pertama aku lihat band ni beraksi.

sindraz
Band seterusnya atau lebih tepat lagi band no 3,band dari pasir gudang johor,dibarisi tiga orang yang mengenakan corpse paint,band sindraz itulah nama band ni,memainkan irama black metal,yang ni memang black metal sejati,band ni salah satu juga sebab aku turun,seperti band wraith tadi aku juga belum menghafal lagu2 mereka ni,jadinya aku tak tahu apa tajuk lagu mereka persembahkan,untuk sound mereka hari tu sesedap rasa dan menepati frekunsi telingah aku,walaupun aku tak banging namun aku tetap terhibur melihat band ni beraksi..hail sindraz.


battle hymn
Selepas band sindraz band kali ni memang betul2 solid alunan black metal nya.. memainkan irama alah2 marduk mendengar sound yang mereka persembahkan seolah2 dimedan perang,band sekampung dengan wraith tadi berasal dari petaling jaya juga battle hymn,nama band saja sudah cukup untuk menggambarkan black metal jenis apa yang mereka mainkan..aku sudah banyak kali melihat mereka ni,untuk tahun ni saja dah 4 kali,dan apa yang aku suka tentang band ni drummer siap jadi vokalis lagi..memang jarang2 dilihat tapi itulah battle hymn..apa yang aku ingat tajuk lagu yang mereka persembahkan hari tu adalah lagu wajib rasanya bagi mereka ni kaver dari marduk-panzer divesen marduk..dan lagu kaver dari mayhem juga mereka ada kaver.. cukup bingit sound black metalnya,selepas battle hymn masa untuk rehat dan aku pun terus keluar cari santapan terakhir raja bersiong haha


insultor
Selepas rehat,diumumkan pula band dari USJ insultor band jahat total kata-kata kufur haha semasa sound chek bermula ada sedikit masalah teknikal yang dihadapi oleh band insultor ni,bila mereka memulakan lagu pertama masalah asyik berulang,namun mereka meneruskan juga persembahan sampai lagu kedua vox+gitar mereka ni dah macam nak hempas saja gitarnya,tak puas hati dengan persembahan mereka,belum habis lagu kedua mereka dah meninggalkan pentas. Sebabnya kena Tanya sendiri anggota band..


santau
Tampa membuang masa band seterusnya santau band yang semakin digilai oleh daging panas hehe gurau ja!! Selepas saja lahirnya album sulung mereka,makin aktif band ni aku tengok..dimulakan dengan intro paramma pole sauro..,dan kelihatan juga vokalisnya menyembur darah keatas,habis saja intro terus kedengaran petikan gitar alunan pembuka lagu Easterian Metal Majesta berkumandang dan disambut dengan banging berjemaah dihadapan pentas,lagu kedua kematian tiba,dihamburkan santau tuju-tuju lagu ketiga,banging berjemaah tampa henti..santau tidak bagi nafas terus menghidangkan lagu sumpahan pulau puaka yang diambil dari demo mereka,lagu Pagan From the East makin menambahkan lagi aura hitam didalam venue dan mereka mengakhiri persembahan dengan lagu kaver dari watain,namun itu bukan lah lagu last song bak kata vokalisnya,atas permintaan ramai mereka mempersembahkan satu lagi lagu kaver kali ni dari band tempatan dark nirrajim perjanjian syaitan.. memang mengasikkan rentak lagu ni..maka dengan itu santau harus menyerahkan stage kepada band lagend..

nebiras

 Jam 9 malam lebih kurang macam tu selepas persembahan band santau,band yang ditunggu2 oleh kebanyakan metalhead yang hadir,nebiras nama besar band black metal tanah air,menurut kawan aku hanya satu2nya saja line up asal yang beraksi,untuk gig ni dan dibantu oleh sessionist dpd band Vociferation Eternity, Ephemeral,dan ini adalah pertama kali aku berpeluang menyaksikan nebiras,mereka beraksi lebih kurang 40minit sebelum mengakhiri persembahan,aku yang hanya terpacak hanya mampu untuk focus kearah pentas dan menghanyati muzik mereka,agak sederhana persembahan mereka tapi sound yang mereka hidangkan cukup menghiburkan,selesai saja nebiras beraksi maka pesta logam hitam pun berakhir,walaupun kehadirin crowd aku anggarkan secara kasar,lebih kurang 150 org mcm tu,ianya cukup untuk menjayakan gig kl black fest 2013..semoga acara ini akan  terus diadakan tiap2 tahun…itujelah

pahlawan

Tamat terima kasih sudi baca…
kredit gambar untuk  awie dan lain2 rakan2 fb jajaja
dan utk kaler merah dlm perenggan nebiras kredit utk yang mengomen tu hahaha


7 ulasan:

  1. Karya yang menarik (y) dah semakin maju Dzul...

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku hargai komen mu bun. kalau salah tolong tunjukkan..hehe

      Padam
  2. Karya yang menarik (y) dah semakin maju teruskan perjuangan Dzul..

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku hargai komen mu bun. kalau salah tolong tunjukkan..hehe

      Padam
  3. typo kot pasal Nebiras tu. sorang saja line-up asal, yg lain tu sessionist dpd band Vociferation Eternity, Ephemeral

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh terima kasih utk komennya aku hargainya...nanti aku masuk kan komen kamu ni dlm tu catatan.. makasih sekali lagi,...

      Padam