Selasa, 14 Oktober 2014

WALKMAN SONY

Sedikit cerita pasal walkman ni,cemana aku boleh memilikinya, pada suatu hari yang lepas2 hahaha.. aku ada buat audit utk kaset2 ku, termasuk juga cd2, dalam masa aku audit tu, ada lebih kurang 60 k3 70 kaset rasanya aku macam tak dengar dah, kaset2 ni, diawal kegilaan aku dulu beli, kat longgokan kaset, rm10 3pcs, kebanyakannya label vsp, band2 luar lah semuanya ada juga lokal, rilis psc ka ntah... lepas aku audit tu aku trus snap pic, kata nak jual murah2 gitu, tak sangka kaset2 ni laku, cam goreng pisang panas, pergh!!! berebut inbox masuk komen2, salah satu yang menarik minat aku, kawan dari sarawak, komen kat gambar aku snap tu, dia ajak trade ngan ni walkman, aku dengan rasa tekejut on terus, tak sangka kaset2 yang aku tak dengar ni, ada yang meminatinya, total duit aku dapat rm250 ngan satu walkman ni, utk 70 kaset tu, memang berbaloi.. aku abiskan utk dapatkan kaset2 cd2 yang aku bekenan hahaha.. ada juga cd2 yang aku audit aku jual,
Sejarah walkman dalam hidup aku, pada era emas walkman ni, aku masih kecil lagi, dan tak perna memilikinya, adapun kepunyaan akak aku, itupun dia beli sbb trendy kot masa tu, perna curi2 dgr tak berapa ingat, sbb abg aku ada juga mini compo tape player, kalau aku imbas dalam2 kat kepala otak aku memory walkman ni, apa yang boleh aku ingat ianya perna bertahta dihati remaja suatu masa lalu, tak gitu hahaha

masa walkman ni mendarat aku memang teruja gila2, sampaikan bateri remote tv aku guna utk pasang dalam ni walkman, heran aku aku terasa cam kebaruan juga sbb tak tahu nak tekan mana satu, masuk kaset tak bunyi, aku ingat rosak, macam2 aku fikir, last2 aku belari g kedai, beli beteri baru, lepas tu baru on lega rasa hati ku.. memang klasik, sempat juga org uma ckp benda ni ketinggalan jaman sudah, mereka tak sedar benda ni dapat memberi kepuasan pada diriku yang cintakan kaset ni, esoknya aku bawa g kerja, nak nunjuk2 gitu kiranya, bdk2 baru ni gelaK juga sbb benda ni 1st juga dorang tgk hahaha...

ohya utk menghidupkan walkman ni, hanya satu bateri saja digunakan, hari tu aku beli 2 bateri, setiap satu bateri, hanya boleh mainkan 3 kaset, hadoiii.. masalah ni kataku, atau mungkin bateri aku beli tu bukan jenama, tak pa nanti ak tray beli bateri cap kucing tu, wahahahahaha... bagi radio pula no hal biarpun aku guna bateri terpakai ianya tetap on gitu... k bai,

7 ulasan:

  1. sempatlah merasa berwalkman era 90an dulu

    walkman ni registered trademark utk sony.... tapi lucu juga bila ada rakan2 kita yg menyebut walkman jenama aiwa, panasonic, philip, dll (hehehe)

    mungkin masyarakat kita dah biasa menjadikan jenama famous sbg rujukan - contohnya; ridsect, fumakilla, colgate, maggi, dll

    BalasPadam
  2. sama la walkman ni dengan aku punya cumat tak de fungsi record. memang pakai 1 je bateri. kalau kena dengan earphone jenis kembung tu memang berdentum bass dia. itu jam harga dalam rm250 kot kira dah high-end dah time tu...

    BalasPadam
  3. betul bro...tak larat nak beli bateri...zaman dulu siap jemur dan ketuk bateri...heheh...

    dulu siap ada beli adaptor untuk boleh guna letrik....jimat la sikit...tapi leceh la tak boleh untuk bawak jalan-jalan...

    BalasPadam
  4. 'Walkman' terakhir aku jenama Aiwa,hilang kena kebas dgn budak serumah dengan kaset megadeth youthanasia skali..Kalo tak leh simpan bikin pusaka

    BalasPadam
  5. Senyum sorang2 aku baca dalam train ni...
    Kenangan manis,
    Dan satu kenangan nak maki, walkman sony aku kena curik dalam masjid time semayang jemaat...babi betul

    BalasPadam
  6. aku dulu pakai jenama sony jugak, yg paling basic jenis takde radio hanya utk main kaset je.. pakai bateri energizer 2 biji boleh tahan 3 hari dgn pengunaan yg kerap jugak la beb.

    beruntung lu dpt ni benda beb, aku memang cari benda ni, sapa2 ada nak jual roger ok! haha




    BalasPadam