Sabtu, 28 Jun 2014

WINGS - JERANGKUNG DALAM ALMARI

kalau mengikut tahun album ni rilis, aku masih lagi menyusu.. bercakap pun rasanya tak pandai lagi... album ni salah satu juga dari album yang aku ingat dari kecik sampai sekarang, tak perna pudar dalam ingatan aku . masa aku join abang aku dengar album ni suatu masa lalu dalam format kaset, guna tape player pakai bateri, bila bateri dah kong, abang aku jemur kat atas bumbung, untuk mendapatkan tenaga baru. tak tahu lah aku betul ke bekesan tu cara atau tak, aku tak perna terai cara lama tu, sekarang ni senang guna karan je..

kalau abang aku tak dengar kumpulan wings ni, kemungkinan aku tak rock/metal macam sekarang ni, susah juga aku nak huraikan al kisahnya cemana. bagi aku lah, wings lah pemula aku mengenal muzik dan mendengar kaset2 wings kepunyaan abang aku.. 

tapi bila aku dah besar dan punya duit sendiri, ntah kenapa aku tak memilih wings untuk dijadikan band pujaan hati, sebaliknya aku memilih kumpulan search, ini semua terjadi bila aku sudah makin meningkat remaja kot,, (terpengaruh dengan geng2 search kat kampong).. tapi aku tak perna lupa album2 wings yang perna aku dengar masa aku kecik dulu...antaranya album jelangkungg ni lahhh.,,

okey lah untuk album jelangkung dalam lemari ni terus terang aku cakap, album ni memang rock n roll bagi telinga aku, lagu2 heavynya memang mantap.. manakalah lagu2 slownya, kalau nak bertanding vokal, kena tray lah lagu2 slow dalam album ni, rasanya awie sekarang pun kalau bawa lagu2 slow ni, mungkin boleh tegiukkk dia punya suara.. album yang menarik untuk dijadikan koleksi sepanjang zaman... 

nota - kenapa aku tak beli album baru wings tu lagi..huhu,, jawapanya tunggu gilirannnn!!!

7 ulasan:

  1. Album ni memang best..pada aku ni Kira album eksperimental wings..lagu "dalam kehadiran sofiah" memang sedap element blues nya

    BalasPadam
    Balasan
    1. dalam kehadiran sofiah memang mantap..

      Padam
  2. masa Wings buat album ni kat Singapore, M Nasir siang2 dah masuk salah satu stesen radio Spore untuk promote album ni.
    Album ni menurut M Nasir bertajuk Brothers. Atau mungkin Braders? Aku ingat2 lupa aku rasa Braders pasal dia ialah lirik "kau bukan brader kau bukan orang perosak bangsa....:..
    tup2 lepas promosi kat radio masa Wings kat studio tu terus tukar jadi Jerangkungs.
    Kat interview sama M Nasir ditanya apasal nak jadi orang Malaysia lak dah tak jadi orang Singapore.
    So M Nasir jawab, pasal sana rumput lagi hijau.

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha.. cun ja jawapan m nasir...

      Padam
  3. Seingat aku thn 1991 tu majoriti budak rock melayu dah bertukar jadi mat thrash....termasuklah aku....lagu Awang Trasher mengambarkan suasana tersebut...dan seperti biasanya thrash akan di eja sebagai trash bagi sesiapa yg poser....hahaha....

    Btw...album ni mmg best...aku suka Jojet...aku suka rnr lu punya suka...

    BalasPadam
  4. distortion gitar dlm album ni terlalu bingit dan terlampau scooped berbanding album teori domino... kalau pasang dlm kereta EQ aku akan cut treble dan boost mid supaya seimbang

    BalasPadam
  5. Antara album terbaik Wings..:0)

    BalasPadam